Bloem van de maand februari

Bloem van de maand februari

Begonia’s

Begonia’s zijn ongelooflijk dankbare bloembollen, die maanden aan een stuk bloeien.  En dit zowel in de tuin als op het terras of in potten, afhankelijk van de soort of van de keuze die u maakt.  Wij bieden u een ruim assortiment in soorten en kleuren, zowel gewone dubbele begonia’s als speciale variëteiten, en dit telkens in de groots mogelijke maat.

De Begonia soort bestaat uit honderden soorten die allemaal in één categorie vallen, wortelachtige begonia’s. Moderne wortelachtige begonia’s zijn niet een soort van de grootste tropische plant families maar een creatie van tuinbouwkundige. Ze zijn botanisch beschreven als knol Begonia's.

We kunnen Begonia’s in meerder groepen verdelen: Begonia Bertinii (hangende bloemen), Begonia crispa (enkelbloemige bloem), Begonia double (dubbel), Begonia pendula (hangend), Begonia fimbriata (verkreukte en dubbele bloemen), Begonia marmorata (dubbelbloemige bloem) en Begonia multiflora maxima (kleinbloemige bloem). De bladeren zijn groot en donker groen.

Het zijn allemaal uitstekende serreplanten, maar ze zijn bekend als borderplanten en bakbeplanting. De naam begonia komt van Michel Bégon (1638-1710), intendance van San Domingo, en later gouverneur van Canada, welke erg actief was in planten. Toen Charles Plumier, een Franse botanist en monnik, de eerste Begonia in het begin van 1700 beschrijft, koos hij de naam Bégon voor de plant, als eer aan Michel Bégon.

Begonia’s zijn niet winter hard. Ze kunnen niet tegen vorst. Plant ze in het voorjaar, na de laatste kans op nachtvorst. (Veel mensen beginnen met de start van het groeiproces in huis, 4 –6 weken voordat de planten buiten geplant worden, zodat ze een voorsprong hebben en de bloemen eerder in het seizoen bloeien). Graaf de bollen in de herfst, voor de eerste nachtvorst op. Bewaar ze in turf of vermiculite, op een koele en droge plaats, om ze het volgende jaar opnieuw te kunnen planten.

De kleuren van de knolbegonia staan mooi bij blauwachtige planten. In bakken zijn soorten als Scaevola aemula en Lobelia erinus goede keuzes. Net als de Salvia farinacea, natuurlijk. Gele knolbegonia’s contrasteren mooi in een pot met kleine coniferen zoals Juniperus horizontalis. Grote potten beplant met knolbegonia’s kunnen ook geraniums bevatten, Mignon dahlia’s en grootbloemige en kleinbloemige Zinnias. Een mooie terra cotta pot gevuld met witte knolbegonia’s en wat klimop over de rand ziet er heel mooi uit.

Technische fiche:

Familie: Begoniaceae

Oorsprong: Zuid Amerika

Bloemkleur: rood, wit, roze, oranje, geel, paar, abrikoos, meerkleurig.

Bloeiperiode: Juni- Oktober

Hoogte: 25- 40 cm

Plantdiepte: de knol net overdekt met grond

Plantafstand: 15 cm

Boltype: knol

Lichtomstandigheden: groeit het best op lichte plaatsen, of halfschaduw.

Toepassingen: borders, bloemenmassief, potten,  terras (afhankelijk van de soort die u kiest)