Vaste planten zijn toppers voor biodiversiteit: welkom vlinders, bijen & vogels!

Droom je van een tuin met vlinders, bijen en hommels?

Met bloeiende vaste planten kun je zo’n heerlijke tuin vol leven creëren. Daarmee geef je ook de biodiversiteit een boost. Goed bezig!

Mix & match
Hoe meer variatie in de beplanting, hoe meer leven in de tuin. Met vaste planten kun je volop variëren, denk aan verschillende soorten, kleuren, vormen, hoogtes en bloeitijden. Als je vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst bloemen in je tuin hebt, is er voldoende nectar voor vlinders, bijen en andere insecten. Vogels eten weer van de zaden van verschillende bloeiende planten. Nog meer leven in je tuin!
10 nectartoppers
Veel bloeiende planten zijn prima nectarplanten. Dit zijn tien echte toppers: 1.duizendblad (Achillea),
2.duizendknoop (Persicaria),
3.hemelsleutel (Sedum),
4.herfstaster (Aster),
5.kattenkruid (Nepeta),
6.koninginnenkruid (Eupatorium),
7.kruipend zenegroen (Ajuga reptans),
8.lavendel (Lavandula),
9.salie (Salvia)
10.en zonnehoed (Echinacea).
Weinig onderhoud, volop genieten
Vaste planten zijn makkelijke planten: ze komen elk jaar terug en vragen weinig onderhoud. Vooral snel groeiende vaste planten en bodembedekkers zijn musthaves als je niet te veel tijd aan tuinonderhoud wilt besteden. Deze planten bedekken de grond snel, waardoor onkruid weinig kans heeft. Met veel variatie in de beplanting maak je je tuin weerbaar tegen ziekten en plagen.
Tips
•Laat vaste planten in de winter met rust (knip ze pas in het voorjaar af). Dan kunnen insecten overwinteren tussen de bladeren en stengels. Zelf kun je genieten van het wintersilhouet; vooral siergrassen en schermbloemigen zijn prachtig als ze zijn bedekt met een laagje rijp.
•Weinig ruimte? Licht wat tegels en creëer een geveltuin met verschillende vaste planten. Ook kleine tuinen dragen bij aan meer biodiversiteit in de omgeving. En de buurt fleurt ervan op!
•Kijk op www.perennialpower.nl voor meer inspiratie voor een bloemrijke tuin.