Conseil jardin janvier

Een met de natuur in eigen biotoop

Klimaat-, afval-, CO2- en sociale problemen stapelen zich op in onze maatschappij. Dit dwingt ons tot een andere manier van denken. In onze eigen tuin kunnen we zelf een steentje bijdragen, door te streven naar biodiversiteit. Hierin kunnen bloembollen natuurlijk niet ontbreken.

Steentje bijdragen

We zijn ons meer en meer bewust van wat er speelt in de maatschappij. Deze alertheid is gevangen in de term ‘woke’. We zijn oplettend en hebben aandacht voor de wijzigingen die nodig zijn. De natuur is hierbij een toenemende factor van betekenis, en daar willen we ons steentje aan bijdragen. Bloemen en planten hebben een belangrijke stem, die niet meer genegeerd wordt.

In harmonie

Consumeren zonder limiet of schuldgevoel is voorbij. Dit maakt plaats voor duurzaamheid, dat moet leiden tot een wereld waarin mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn. In de tuin streven we hierdoor naar grote biodiversiteit. Het is dé trend om een kleine biotoop van jouw groene oase te maken, waar planten en dieren in harmonie met elkaar kunnen groeien en leven.

Verhoging biodiversiteit

In de kleine biotoop, alias tuin, is veel respect voor de natuur. Bloembollen horen hierin thuis, want ze helpen de biodiversiteit te vergroten. Al vanaf het vroege voorjaar, wanneer de rest van de tuin nog in diepe slaap is. Insecten zijn dol op grootbloemige krokussen, Oosterse anemonen, hyacinten, Bulgaarse ui en sierui. En de kelken bieden ook nog eens een fijne schuilplek.

Natuurlijk kleurenpalet

In de tuin waar balans voorop staat, heersen natuurlijke geelgroene kleuren. Creëer met ruwe materialen en de aanvullende kleuren blauw en steenrood, een stoere uitstraling. Gebruik duurzame producten die langer meegaan of recyclebaar zijn. Nog beter is om ze te lenen. De kleurrijke, groepsgewijze bloembollenbeplanting is als een logisch geheel in de biodiverse tuin.

Kijk voor meer informatie op www.bloembol.org